Voorliefde voor oude gebouwen

Het creëren van een stukje geschiedenis dat past in zijn omgeving, is een geweldige uitdaging. Iets ontwerpen dat past bij de klant, zijn/haar tuin en huis en alles natuurlijk in de juiste verhoudingen.

Mijn naam is Monie. Mijn hele leven ben ik al geïnspireerd door oude gebouwen. Als timmervrouw  vind ik het geweldig om de authentieke sfeer van bijvoorbeeld de draaiende TBC-huisje in uw tuin te laten herleven. Ik bouw elk huisje compleet met de hand. Omdat het huisje moet passen bij u en bij uw tuin besteed ik veel aandacht aan de juiste verhoudingen en de juiste details. Wat het lastigste is? Het huisje wegbrengen nadat hij klaar is. Ik zou ze het liefst allemaal zelf houden!

Niet alleen het maken van standaard werk, maar vooral het verwezenlijken van het ”complete oude plaatje”, geeft me het gevoel dat alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen.
.
.

Een aantal van mijn “nostalgische” projecten die in de loop der jaren zijn gerealiseerd:

Het begon in 2000, toen er een echtpaar bij mij kwam met een uit een album gescheurde foto, waarop een feestend gezelschap stond. Het ging alleen niet om deze mensen, maar om het oude houten schuurtje dat ook op de foto stond. Dat was helaas kortgeleden ingestort, en nu was het “plaatje niet meer compleet”.

De opbouw van het nieuwe TBC-Huisje is net als vroeger, ramen in beide gevels om goed te kunnen luchten en een draaischijf met massieve wielen onder het huisje. Ook het ouderwetse hang en sluitwerk is verwerkt zodat oude tijden herleven.

De opbouw van het nieuwe TBC-Huisje is net als vroeger, ramen in beide gevels om goed te kunnen luchten en een draaischijf met massieve wielen onder het huisje. Ook het ouderwetse hang en sluitwerk is verwerkt zodat oude tijden herleven.

Of ik dit oude schuurtje kon en wilde herbouwen, was de vraag. De oude pannen hadden ze tussen het puin vandaan gehaald en veilig weggezet, want die wilden ze graag hergebruiken.

 

Het was een regelrechte uitdaging!

We maakten een afspraak en bij hen thuis nam ik de maat op van de oude gemetselde fundering. Weer op kantoor bestudeerde ik met een loep de foto om de stenen en planken te tellen, die ooit gebruikt waren. Daarna was het een kwestie van berekenen, zodat het nieuwe ”oude” houten schuurtje precies dezelfde afmetingen en verhoudingen zou krijgen.

Ik ging steeds beter zien hoe het zou gaan worden en dat zag er geweldig uit!

Op de dag van plaatsing waren de opdrachtgevers erbij. Zij wilden er niets van missen.

Toen het schuurtje af was, konden ze hun ogen niet geloven. ” Ons schuurtje, hij is er weer”, zeiden ze. Een mooi moment.

Alles ontwerp ik met evenveel passie. Maar als de combinatie van een stukje geschiedenis, de juiste bouwplaats en het eindresultaat helemaal klopt en de klant tevreden zegt “het lijkt wel of het altijd zo geweest is”, geeft dat me het gevoel van een geslaagd “kunstwerk”.

Nu er steeds vaker klanten bij me komen om hun oude huisje of schuurtje weer te laten herbouwen, is dat een uitdaging die ik graag aanga. Hierdoor krijg ik ook steeds méér inspiratie om de nostalgie terug in de tuin te brengen.

Meer informatie vind u ook op  www.sijtsema.nl !
Meer informatie over mij.